+27 82 056 2029

6B Dovehouse Road

· Residential ·   Hillcrest, KZN·   2008

This home was one of the first Baker and Partners’ designs that embraced green technology.

Overlooking the Nqutu Valley in Hillcrest, the house is built on a slope. From inception, environmental considerations were incorporated into the building. Stone harvested from the excavations were kept and used in the retaining walls. Other green additions included recycled bricks (for the walls) and timber (for the deck and stairs). Compressed polystyrene panels under the floor slab and sisalation in the roof were used for insulation. Solar panels heated the water, low energy bulbs were fitted throughout, all taps had aerators and a gas stove was fitted – All aimed at improving the energy efficiency of the building. The design was featured in the Leading Architecture magazine (March 2009 issue).

The setting of the site on the edge of the Nqutu Valley, determined the choice a vegetation used in the planting of this garden. Tulbagia, Aloe ferox and merloti as well as a variety of succulents were used in a successful blend with the aristida wild grasses and endemic trees.

The geographical and geotechnical nature of the land was also paramount in the style of garden – Rocks that were excavated in the foundations were used in the retaining walls and in the stepped banks of the terraced lower area. These terraced areas were knitted together by a series of treated gum pole stairs, also harvested from the alien trees that were removed from the site.

Sed vehicula risus ac purus interdum tempus. Aenean commodo dignissim nisl, vitae posuere elit finibus nec. Cras fermentum rhoncus cursus. In bibendum cursus ex. Maecenas ac mauris et diam elementum vulputate vel vitae arcu. Pellentesque velit nisl, vulputate id aliquam dignissim, tincidunt ut orci. Donec malesuada iaculis lobortis. Quisque nunc tortor, dignissim fermentum leo a, tincidunt finibus magna. Nulla arcu nisi, molestie quis nulla ultrices, consequat eleifend arcu. Proin interdum, nisi sit amet hendrerit efficitur, nibh enim sollicitudin enim, in aliquet ipsum nisi sed mi. Cras faucibus tortor ut massa porta, ac fermentum nisi bibendum. Quisque iaculis aliquam tortor, sed efficitur turpis tempor vehicula. Suspendisse potenti. Vivamus faucibus fringilla eleifend.

Aliquam efficitur accumsan lectus vel auctor. Suspendisse potenti. Vivamus scelerisque egestas magna et volutpat. Sed viverra nisi libero, id luctus tellus rutrum at. Suspendisse eget finibus libero. Nulla vel auctor urna, et porttitor eros. Donec interdum est et orci sodales, sed consequat est fringilla. Vestibulum nec dapibus leo, eu pretium risus. Donec purus velit, sagittis vel arcu facilisis, iaculis ultricies felis. Aliquam erat volutpat. Sed ullamcorper, purus eu finibus rutrum, sapien orci aliquet enim, convallis bibendum turpis tellus id tellus. Integer non varius diam, nec feugiat nibh. Curabitur mi nisl, condimentum id sem et, condimentum sagittis sem. Praesent mollis ligula quis arcu mattis fringilla sit amet et arcu.